GO'baker i vekst

Fra 12 til 56 ansatte på seks år. Bodø Bakeri vokser fort. Nå må daglig leder Bjarne Mosås roe ned veksten litt.

Bodø Bakeri en fredagsmorgen. Kø foran disken. «Ni skolebrød. Sju med kokos.» Ni-kaffen, fredagslunsjen og to-kaffen skal ordnes. Bestillingene hagler. I etasjen over sitter Bjarne Mosås på kontoret og prøver å få tid til en prat innimellom brødbestillingene på telefon. – Vi har hatt en bra vekstkurve på seks år, ja, medgir han.

Baker på lager

Det lokale er også en viktig del av markedsføringen – her er noen av brødposene som bakeriet har brukt.

Lenger er det nemlig ikke siden han startet. Med fagbrev i resepsjonsfaget og butikkfaget og ni år i hotellbransjen var det lite som pekte i retning av at han skulle starte en av landets raskest voksende bakeribedrifter. Men fem år med kafé, catering og bakst i Aga Mat i Bodø var god ballast.
Siden starten har Bodø Bakeri vokst til fem utsalg i Bodø og Fauske. Fire av dem med kafé, i tillegg til hovedkvarteret i Bodø Næringspark.
– Her var det lager for Ringnes tidligere. Vi startet helt på scratch; det var ikke vegger i bakeriet, engang, forteller Bjarne Mosås. Nå bakes det i Fauske, også. Det var heller ikke planlagt. Men da bedriften overtok et konkursbo for å starte utsalg, så viste det seg at det kunne følge med både flinke folk og et tomt bakeri på lasset.

Ikke planlagt

Mosås er største eier og daglig leder i bakeribedriften. – Å bake er ikke min sterke side, men det trenger jeg jo ikke når vi har flinke ansatte, sier han, og viser frem veggen med 12 fagbrev i baker-, konditor-, kokke og butikkfaget, i tillegg til det synlige beviset på at han leder en gasellebedrift.
– Det er ikke så enkelt å få tak i noen med fagbrev lenger, men vi ser jo at det er mulig, sier han. Alt i alt har Bodø Bakeri 56 ansatte.
Tanken var egentlig å bake og levere til dagligvarehandelen og det offentlige markedet, og å ha bare ett utsalg. – Men veien blir til mens man går. For oss er det viktig å ha mange bein å stå på, sier Bjarne Mosås. Nå leverer Bodø Bakeri til dagligvare, selger i egne utsalg og driver catering.

Mange bein å stå på

Catering og påsmurt er blant de mange beina som Bodø Bakeri står på. Lillian Karstensen gjør klart til snitter.

Siden det skjer endringer hele tiden, er det godt å ha flere muligheter. Nå forsvinner for eksempel Ica, og i skrivende stund er det ennå ikke avklart om de tidligere Ica-, Rimi- og Matkroken-butikkene fortsatt kommer til å selge bodøbakst. – Vi går inn og ut av butikkjedene titt og ofte. Vi er en liten aktør i et stort marked, sier han.
I brødmarkedet er mange kunder uansett lojale. De skal ha brødene fra Bodø Bakeri, og fortsetter å kjøpe dem selv om de forsvinner fra en butikk. Med påsmurt er det anderledes. Der er ikke forbrukerne like opptatt av hvilket brød som brukes.
De egne utsalgene til bakeriet selger alt fra arbeidsmat til fredagskos. – Ofte er det én som kommer og handler lunsj til hele kontoret. Det viktige for oss er at folk koser seg, og det ser vi at de gjør. Hver dag er det 1500–2000 som spiser landganger fra oss, forteller sjefen.

Kvalitet

– For oss er det snakk om kvalitet og om hva slags brød vi har. Vårt brød skal oppleves som nærmest hjemmebakt. Vi er ikke et stort industribakeri som bare trykker på en knapp og spyr ut 3000 brød i den andre enden.
— Bjarne Mosås

Alle brødene er uten konserveringsmidler og tilsetningsstoffer, de er grovhetsmerket og gjerne nøkkelhullsmerket. Dessuten presenteres de som lokale og kortreiste.
Når det er snakk om lokalt og kortreist, klør sjefen seg i hodet over hotellkjedene. De konkurrerer om å være best på frokost, men handler brød fra langt unna. – Jeg skjønner at det skal være nasjonale avtaler på ost og brus, men brød burde de kunne handle lokalt, mener han.

Hvileår

Bjarne Mosås forsyner Bodø og Fauske med lokale brød.

Bodø Bakeri er en del av GO'bakeren. – Alle utsalgene våre trenger pålegg og drikke, og så må vi handle inn mye for å lage koldtbord, snitter og annet påsmurt. Dessuten bruker vi administrative avtaler gjennom Samkjøpsgruppen, for eksempel på telefon og forsikring, forteller Mosås.
I 2013 fikk bakeribedriften diplom som gaselledrift. I år skal veksten være mindre. Det er lagt opp til et hvileår.
– Vi må prøve å spisse oss litt. Vi kan bli bedre til å få kontroll på utgifter og inntekter. Jeg føler at vi har vokst litt for fort. Nå er det viktig å slappe av litt. Det er ikke alt som er positivt med å vokse fort, heller, sier Bjarne Mosås.

Georg Mathisen er journalistisk altmuligmann med bakgrunn fra redaktørjobber i blant annet Nationen og Forsvarets Forum. De siste årene har han vært redaktør i Matindustrien og Maleren, redaksjonssjef i forskning.no, redigerer i VG og ellers skrevet og fotografert for en rekke fagblader og nettaviser. Han er også quizmaster og kryssordforfatter. Han har fått Fagpresseprisen for Norges beste fagblad som redaktør i Handelsbladet FK, og har en bronsemedalje fra NM i flipper.