Satser på flere superhelter

I dag Trondheims beste burgere – i morgen verdens beste. Christopher Vrioni har store mål. Men først vil han gjerne åpne flere Superhero-restauranter.

Christopher Vrioni får både medarbeidere og gjester til å føle seg satt pris på.

Restaurantbyen Trondheim. En av landets beste lokale matkulturer. Flere av restaurantene tippes som Michelinstjernekandidater, den dagen inspektørene gidder å dra lenger enn til Oslo. Men det er en enkel, bestill-selv-i-disken-type hamburgerrestaurant gjestene selv foretrekker.
Høyt på Tripadvisor-listen, på andreplass blant 202 restauranter i skrivende stund og foran Michelin-kandidatene, ligger nemlig Superhero Burger.

Kvalitet

Superheltene går igjen flere steder enn bare i navnet. Og masseproduserte burgere, det skal de ikke ha.

– Kvalitet selger, sier Christopher Vrioni. Han kommer fra London, kjærligheten brakte ham til Trondheim, men han ville nok gjort omtrent det samme uansett om han hadde havnet i hjembyen, New York eller Tromsø.
Han har arbeidet mange steder i trønderhovedstaden, fra byens egen Egon til tapasbaren San Sebastian. Det var ikke spesielt burgere han planla å arbeide med den dagen han skulle starte for seg selv, men det var aldri noen tvil om at det ville bli mat med kvalitet.
– Det spiller ingen rolle om du driver med hot dogs, fish and chips eller pub. Gi meg hvilket som helst konsept, men det skal være kvalitet, sier han.

Hjemmelaget

Trendy burgerspisesteder skaper lange køer mange steder i Norge. I Trondheim var det ingen før Vrioni startet, sier han. Menyen skilter med at Superhero kverner sitt eget kjøtt, og at alt er 100 prosent hjemmelaget. Kjøkkenet er så lite at han må fire på noen av kravene – brødene får han bakt utenfor restauranten, etter egen oppskrift. Men kjøtt og sauser lages på det lille hjørnespisestedet, helt fra grunnen av.
– Vi skal bli bedre. Dette er bare en liten del av det som kommer til å hende. Nå får vi høre at vi har de beste burgerne i Trondheim. Målet er å få de beste i Norge, og så de beste i verden, smiler han ubeskjedent.

Salg per sete

– Hadde vi hatt den plassen som en Burger King har, ville vi solgt for over fem millioner i måneden. Nå ligger vi på 1,4–1,5. Men jeg tror ikke noen kan hamle opp med oss målt i omsetning per sitteplass.
— Christopher Vrioni

Det er ikke bare anmeldelsene på nett som vitner om at kundene er fornøyde. Tallene sier også sitt:
Han forteller om god fortjeneste, en solid stamme av heltidsansatte og deltidsmedarbeidere som er motiverte og forstår at det er morsomt å lage god mat. Han satser på at de lar seg inspirere av ham selv, der han løper rundt med brus til gjestene, passer på at køen ekspederes raskest mulig og sørger for å være synlig og tilgjengelig.

Første burger

– Dette skal være et sted dit folk kommer for å slappe av. Ta fri. Chille. Se på bildene, spille. Ikke noen kantine, sier han.
Gjestene er i alle aldre, sier han. Gjennomsnittet ligger kanskje rundt ham selv i alder – altså 32. Men hit kommer 17-åringene, og nylig var et par på 82 innom og spiste burgere for første gang i livet.

Victor Collén og kollegene griller burgerne på kull i Josper-grill.

Atmosfære

Mange blir sittende. Brettspillene på bordet bidrar til det. På et sted som har få sitteplasser skulle du tro det ville vært et mål å få gjestene raskest mulig ut igjen når de er ferdige. Men Superhero Burger vil ha miljøet.
– Atmosfæren er en stor del av det vi selger, som sjefen uttrykker det. – Hvis folk sitter en stund, er det bare bra.
Den lille restauranten på hjørnet av Olav Tryggvasons gate og Hornemannsveita kommer til å bestå, men Christopher Vrioni vil gjerne utvide. Ha flere restauranter.
– Vi ser etter flere steder å åpne. Men denne plassen vil alltid være den samme, sier han.

Georg Mathisen er journalistisk altmuligmann med bakgrunn fra redaktørjobber i blant annet Nationen og Forsvarets Forum. De siste årene har han vært redaktør i Matindustrien og Maleren, redaksjonssjef i forskning.no, redigerer i VG og ellers skrevet og fotografert for en rekke fagblader og nettaviser. Han er også quizmaster og kryssordforfatter. Han har fått Fagpresseprisen for Norges beste fagblad som redaktør i Handelsbladet FK, og har en bronsemedalje fra NM i flipper.