Det begynte som en bitte liten kiosk – nå er det en millionbedrift

Det begynte  som en bitte liten kiosk – nå er det en millionbedrift
Hvert eneste år går det med 52 tonn poteter. – Og det bruker vi bare til potetstappe, sier Kjersti Karstensen.

Kjersti Karstensen er daglig leder på Rich. Bar, nyprofilert som GO2 grill.

 

52 tonn lager de potetstappe av hvert år, Anne Wick (til venstre), Kjersti Karstensen og kollegene.

 

Hvert eneste år går det med 52 tonn poteter. – Og det bruker vi bare til potetstappe, sier Kjersti Karstensen. 

Lokale poteter

Hun er daglig leder på Rich. Bar. Gatekjøkkenet på Borgenhaugen i Sarpsborg får ofte beskjed om at det serv­erer verdens beste potet­stappe. Lokale, gode poteter og håndarbeid er hemmeligheten, forteller Karstensen.
– Vi får dem fra en gård i Skjeberg, uvasket og med jord. Vi har prøvd vakuum­poteter, men det ble ikke like bra – det må være poteter med jord på, i papirsekker. 
Så har vi to gutter som skreller dem i kjelleren. Potet­stappen er bare poteter, salt, pepper, melk og smør, betror Kjersti Karstensen.

 

 

Slik har Rich. Bar utviklet seg siden starten i 1945.

Begynte i 1945

Hun driver Rich. Bar ­sammen med Anne Wick. De to eier også gatekjøkkenet sammen med ektefellene Are Karstensen og Stig Wick.
Men det begynte med et annet par – Ragnhild og Richart Kristiansen. De startet en liten kiosk på Hafslund for over 70 år siden – i 1945. Der solgte de blant annet varme pølser og sjokolade.
– De bodde i huset rett bak kiosken. Så ble den utvidet etter hvert. Omsetningen økte. Men de kjøpte aldri noe før de hadde penger til det, sier Kjersti Karstensen.

Det som en gang var en liten plankekiosk, er blitt en bedrift med omsetning på rundt 12 millioner kroner i året.

Veteraner

I 1977 ble Rich. Bar aksje­selskap. Etter hvert tok neste generasjon over – Ragnhild og Richarts datter Inger Brita og mannen Torbjørn ­Gustavsen. Men Ragnhild Kristiansen fortsatte å arbeide i kiosken så lenge hun klarte. I 2013 overtok dagens eiere. De er veteraner bak disken:
– Anne har vært her i 29 år sammenhengende. Jeg har vært litt frem og tilbake, men til sammen har jeg arbeidet her i 16–17 år, forteller sjefen.
Det som en gang var en liten plankekiosk, er blitt en bedrift med omsetning på rundt 12 millioner kroner i året.

Carina Trinborg gjør klar enda en porsjon.

 

20 ansatte

– Nå har vi 20 ansatte, med kiosk, potetskrellere og vaktmester, sier Kjersti Karstensen.
Hun holder åpent 14 timer om dagen, og bare de to første timene fra 9 til 11 er stille iblant. Mange er innom for å kjøpe lunsj. Senere på dagen slår en egen overtidsmeny godt an. Åtte forskjellige menyer til 80 kroner, tilpasset diettsatsen for overtidsmat.

Smilefjes

På råvaresiden er det ikke bare potetene som er lokale og gode. Hvert år selger Rich. Bar fem tonn wienerpølser fra Manstad Kjøtt i Fredrikstad. Flere andre lokale leveran­dører bidrar, sammen med Samkjøpsgruppen. Nå har gatekjøkkenet profilert seg som GO2 grill.
– Når vi er blitt så store, har planleggingen det meste å si. Vi må være veldig flinke til å planlegge med 20 ansatte, konstaterer Karstensen.
Den gode planleggingen og oppfølgingen har også gitt smilefjes fra Mattilsynet. – Vi er svært nøye med hygienen på kjøkkenet vårt. Vi følger kravene fra myndighetene og har god internkontroll på renhold, personlig hygiene og kjøleromstemperatur, sier Kjersti Karstensen.

 

Georg Mathisen er journalistisk altmuligmann med bakgrunn fra redaktørjobber i blant annet Nationen og Forsvarets Forum. De siste årene har han vært redaktør i Matindustrien og Maleren, redaksjonssjef i forskning.no, redigerer i VG og ellers skrevet og fotografert for en rekke fagblader og nettaviser. Han er også quizmaster og kryssordforfatter. Han har fått Fagpresseprisen for Norges beste fagblad som redaktør i Handelsbladet FK, og har en bronsemedalje fra NM i flipper.