Et lite reisebrev fra nord

Juni og ferietid, pakket bilen og satte kursen nordover, selv om man har det området som arbeidssted.

Vi startet fredag etter jobb, og første stopp var Mo i Rana, været var topp, og vi håpet at det ville vedvare resten av turen. Etter ei god natts søvn og frokost, bar det til Polarsirkelsenteret på Saltfjellet. En fin turistmagnet, med stor souvernierbutikk og et grellt spisested i sort og orange, Jafs, og det var flere kommentarer i avisene om. Der burde det vært servert kortreist og hjemmelaget mat og pusset opp. Det var fullt av biler og busser, men ingen i lokalet. 

Fauske Hotell var neste stopp, ruslet rundt og stoppet opp på Kaptein Larsen. En flott pub med stor uteservering på kaia, der var det greit å sitte for å nyte en kald Norlandspils.

Reisen fortsatte nordover, innom Anne-Lise på Patricias, Setermoen.

I Tromsø ble det besøk til flere medlemmer, naturlig da de har beliggenhet som gjør det morsomt å vise frem til noen som ikke har vært nord for Narvik tidligere.

Bryggejentene i Ersfjord

Videre bar det til Alta, fortsatt i finvær, kaffestopp på Gildetun, midt på toppen av Kvænangsfjellet.

Turen opp til Honningsvåg og Nordkapp, er ikke lang og Sennalandet i solskinn var flott.

Kjørte opp til Nordkapp i 23 tiden, ca 3,5 mil fra Honningsvåg, sola skinte som om det var dag, gikk i t-shirt, 19°c ved midnatt.

 

St. Johannes kapellet i fjellhallen har 15 sitteplasser

Ferdig med Nordkapp og Honningsvåg dro vi til Kautokeino om Lakselv og Karasjokk hvor vi kaffetørste fant en kafe. Bra med gjester og alle pratet samisk, forsto ikke et ord. Men, menyen var liten og god. Hver dag en dagens og det var skikkelig god hverdagskost. Denne dagen var det saltkjøtt og rotgraut, store porsjoner, så ut til at de aller fleste bestilte det.

Kautokeino er vel det tettest befolkete stedet med samer. Få spisesteder, et skikkelig hotell, Thon Hotel Kautokeino, et fullservicehotell. Vi tok en tur rundt og fant Pitstop, gatekjøkken/restaurant?, må være et populært sted å ta med barn. 

Reisen fortsatte sørøst, gjennom Finland før ankomst Luleå for overnatting. Deretter til Umeå, hvor vi fant en restaurant, Pinchos, gikk inn da døra var åpen. Vel vi kom litt før åpningstid, men fikk sitte ned og vente. 

Lokalet var som å komme til et sted på tredvetallet? fløyelstrekk på møblene, frynser på lampeskjermene, bilder av sirkusplakater, og ansatte i sirkusdirektøruniformer. Hva var dette for et sted? Etter litt kom en person bort til oss og lurte på om vi hadde vært der tidligere, noe vi ikke hadde vært. Da fikk vi hjelp til å laste ned en app, hvor vi kunne bestille det vi ønsket. Først da så vi at det var en tapasrestaurant, menyen m/drikkevarer var ganske innholdsrik. Bestiller og betaler over app, og får beskjed når det er ferdig og så må du hente det selv ved disken. 

Fra Umeå går turen om Sundsvall og hjem til Trondheim. Forlater Sundsvall i 22°c og kommer til Storlien med 8°c. Møter regnet noen mil før Østersund og det varer inn mot Meråker.

Kjempefin tur, og selv vi har mye å gå på når det gjelder hva vi serverer turistene som kjører langs veiene våre, finnes det flotte perler innimellom.  

Jostein Gjermstad

 

Polarsirkelen

Utstilling i Nordkappmuseet

Patricias gatekjøkken

Gildetun

I Alta var vi innom den flotte Nordlyskatedralen,

Pitstop

Pinchos kult sted i Umeå

pinchos_interiør.jpg