Et innblikk i Norges sunneste gatekjøkken
SUNNERE ALTERNATIV: Daglig leder Anne-Lise Sørensen i Patricias Gatekjøkken mener det er viktig å gi kundene mulighet til å velge sunnere alternativer selv om de er et gatekjøkken. Ved å bytte ut hamburger med kyllingfilet og pommes frittes med søtpotet, har man spart mange kalorier.

SUNNERE ALTERNATIV: Daglig leder Anne-Lise Sørensen i Patricias Gatekjøkken mener det er viktig å gi kundene mulighet til å velge sunnere alternativer selv om de er et gatekjøkken. Ved å bytte ut hamburger med kyllingfilet og pommes frittes med søtpotet, har man spart mange kalorier.

BARDU: Hva er det som gjør ei lita bedrift ved et veikryss i ei lita bygd i Nord-Norge til Norges sunneste fast-food restaurant? Daglig leder Anne-Lise Sørensen i Patricias Gatekjøkken gir oss et lite innblikk i gatekjøkkenets hemmeligheter.

Tekst: Malin C. S. Myrbakken nye-troms.no

Mellom en sportsbutikk og et murhus på Setermoen står det som ser ut som ei lita, brun tømmerhytte. Bak de fire veggene kokkeleres det daglig både pizza og burgere til sultne innbyggere, forsvarsansatte og forbipasserende. For snart tre uker siden ble gatekjøkkenet kåret til Norgesmester i sunn fast food 2016, og torsdag tok daglig leder Anne-Lise Sørensen imot undertegnede for å vise noen av hemmelighetene til Norges sunneste gatekjøkken. Anne-Lise åpner inngangsdøra som har et hjerteformet vindu og påskriften velkommen på både norsk og engelsk. Den fikk hun satt inn i fjor, og hun føler den gjenspeiler atmosfæren og sjelen til gatekjøkkenet.

– Vi har hjertet på rett plass, og jeg er glad i kundene mine, sier hun.

Inne i gatekjøkkenet står det et bord med stoler på hver sin side i lokalet. På det ene bordet står pokalen hun fikk da de ble Norgesmester, og i vinduet er diplomer for Norges beste pizza og Norges tredje beste burger. På veggene henger det innrammede avisinnslag fra det Anne-Lise og gatekjøkkenet har oppnådd opp gjennom årene. I tillegg til menyer, bestikk og servietter står det en halvfull fruktskål med epler på det ene bordet. Denne kan kundene forsyne seg av dersom de er ekstra sultne og trenger noe å fylle magen med mens de venter på maten sin. Mat til alle og valgfrihet. Det har vært målet til Patricias gatekjøkken, og det målet har de nådd. Her kan man få hamburger, kyllingfilet, vegetarburgere, veganburger, halal og glutenfritt. I løpet av sine 30 år i Patricias, har Anne-Lise opplevd at både kundene og gatekjøkkenet har endret sine matvarer. Tiden for hamburger med hodekål, osteskive og ketsjup er over. Tiden for alfaspirer, avokado, jalapenos og ferske grønnsaker har kommet. Bare de siste fem årene har Anne-Lise merket stor forskjell i hva kundene ønsker.

– Du så aldri en ungdom som spurte etter vegetarburger for fem år siden, sier hun.

Mindre porsjoner

Det var også veldig få som kunne se for seg å bytte ut hamburgeren med kyllingfilet. I dag er over 30 prosent av maten de selger kyllingfilet, og stadig flere ser ut til å få interesse for dette magre kjøttet.

– Kyllingfilet er damenes favoritt, sier Anne-Lise.

Men også unge menn med sprettrumper og
helsebevisste befaler har større tendens til å velge fileten i stedet for hamburgeren. Etter at gatekjøkkenet fikk bronse for én av sine hamburgere i NM i fjor, har også de som ikke nødvendigvis ikke er så helsebevisste, begynt å spise det.

– Det er flere som spør etter «sunningen» fordi de har hørt at den er så god, sier
Anne-Lise og ler.

Og da har hun oppnådd det hun ønsket: å gi folk muligheten til å velge sunnere alternativer. Tidligere tilbød de burgere på 330 gram som man kunne bestille i opptil trippel porsjon. Denne har gradvis forsvunnet, og ingen har siden etterspurt monsterburgeren. Nå er hamburgeren gjennomsnittlig 170 gram.

– Det er ingen av kundene mine som trenger ett kilo kjøtt på én gang, sier Anne-Lise.

Hun går inn på kjøkkenet og finner fram en kyllingfilet som hun legger på grillen sammen med litt champignon. En mexi kylling, type skinny, er «in the making». Kundene kan nemlig velge om de vil ha fint brød, grovt brød eller ikke brød i det hele tatt til rettene som gatekjøkkenet tilbyr. Sistnevnte kalles skinny, og man får mer salat og dressing i stedet. Mens kyllingen putrer på grillen, viser Anne-Lise fram salaten de bruker. Først var det hodekål, så kom kinakål, så kom isbergsalat. Nå bruker de polarsalat fra Tromsø.

– Den er crispi, sprø og fin. Også er den stiv, så den er med på å bygge opp burgeren, noe som er visuelt pent, sier hun.

Stolt bygdefolk

Hun legger salat på et fat og topper med tomat, jalapenos, mais og rødløk. Så går hun til fryseren og henter et beger med søtpotet som hun setter i frityrkokeren. Denne søte rotgrønnsaken er et sunnere alternativ til poteten som man oftest får til hamburger.

– Den virker som havregryn; den regulerer blodsukkeret og man blir mett lenger. Da trenger man også mindre porsjoner enn med potet, sier hun.

Champignonen legges oppå salaten, så kyllingfileten. Den toppes med salsa, avokado og litt nachos. Søtpotetene legges ved siden av, sammen med rømmedressing og salsadip. Og da er maten klar.

– Jeg synes det er artig når folk blir overraska når de kommer inn. De får mer enn de forventer, for maten er på restaurantnivå, sier Anne-Lise.

Hun er stolt over å kunne tilby flere valgmuligheter uten at det går ut over smak, kvalitet og kundetilfredshet. Og at kundene er fornøyde, er det ingen tvil om. Da Anne-Lise ble daglig leder for 20 år siden, var omsetninga på 875 000 kroner. I fjor passerte de 8,2 millioner kroner. Siden hun ble norgesmester, har bygdefolket kommet innom og gratulert henne med seieren. Dette setter hun stor pris på.

– Det gleder meg at de er stolte og fornøyde på våre vegner. Det motiverer videre, sier Anne-Lise.

Og hun har mange ideer til nye tilskudd på menyen, både for dem som vil være sunnere og dem som vil kose seg med en god, gammeldags hamburger. For i dette gatekjøkkenet kan kjøttetere, planteetere, slankere og allergikere finne noe de kan spise.

PRISVINNER: Patricias gatekjøkken ble norgesmester i fast food 2016, og det må vises fram

PRISVINNER: Patricias gatekjøkken ble norgesmester i fast food 2016, og det må vises fram

FERSKE RÅVARER: Ferske og kortreise råvarer er én av grunnene til at Patricias er Norges sunneste gatekjøkken.

FERSKE RÅVARER: Ferske og kortreise råvarer er én av grunnene til at Patricias er Norges sunneste gatekjøkken.

VEGETAR:  Også vegetarianere skal få flere valgmuligheter. Burgeren bakerst til høyre kan også spises av veganere.

VEGETAR: Også vegetarianere skal få flere valgmuligheter. Burgeren bakerst til høyre kan også spises av veganere.

Det var også veldig få som kunne se for seg å bytte ut hamburgeren med kyllingfilet. I dag er over 30 prosent av maten de selger kyllingfilet, og stadig flere ser ut til å få interesse for dette magre kjøttet.