25 år med trivsel Trivsel – ikke rikdom

25 år med trivsel Trivsel – ikke rikdom
Da han begynte på Kafé Asylet, hadde han aldri tappet en halvliter øl. 25 år senere konstaterer Harald Hanssen at hvis du trives, så greier du alt.

Han er gründeren som slo seg til ro. – Jeg begynte her i september 1993. Jeg har aldri tenkt på å bli rik, men på å trives. Det prøver jeg å overføre til ungene og barnebarna. Trives du, greier du alt. Er du misfornøyd, greier du ikke noe, sier Harald Hanssen.

25 år har gått siden han begynte Kafé Asylet, sentralt på Grønland i Oslo. Som gründer har han tjent masse penger og tapt masse penger, men her har han aldri hatt underskudd på driften. Ikke svarte penger eller ansatte som arbeider svart, heller, understreker han.

Nå får han behandling for å bli kvitt kreften. Han synes det er bra at han har betalt så mange millioner i skatter og avgifter opp gjennom årene. Dermed har han god samvittighet for å bruke litt av fellesskapets ressurser.

Tappetrening

– Da jeg startet her, fikk jeg 30 liter øl av Ringnes for å trene på å tappe. Det hadde jeg aldri gjort før. Aftenposten gjorde en reportasje da vi åpnet og spurte om hvordan jeg skulle markedsføre stedet. Jeg har ikke peiling, så jeg sa at det måtte bli «nice place, bad service», sier han.

Resultatet er mange meldinger om at noen må ha hacket hjemmesiden hans og enda flere om at det ikke er så ille likevel. – Men vi må vel være den kaféen som har størst omsetning per ansatt, tror Hanssen. – Vi er få på jobb, og de er innstilt på å jobbe knallhardt. Jeg forklarer at hvis vi skal ha en bra arbeidsplass, så må vi tjene penger.

Asylet har rundt 20 på lønningslisten, men flertallet arbeider deltid.

Nok i glasset

Sjefen har sin egen måte å gjøre det meste på. Her står det for eksempel i kontrakten til de ansatte at det er forbudt å tappe en halvliter under målelinjen.

– Mange forhåndsinnstiller til 0,46 og 0,47. Her kommer aldri automatisk stopping på tale. Det å få skikkelig skum og tappe riktig lengde er noe av kunsten med å være bartender. Å tappe en perfekt halvliter uten målelinje er noe som ligger i hånden din, sier han.

Vin har han selvbetjening på: Gjestene går og finner sin egen flaske og betaler i bardisken. Da slipper de å uttale vanskelige navn og de kan kjenne igjen vinen på etiketten selv om de har glemt navnet. Dessuten koster all vinen nøyaktig det samme.

Også på kjøkkenet tenker han utradisjonelt: Her ansettes det ikke faglærte kokker. – Jeg lærer alltid opp kokken selv. Jeg trenger ikke en kreativ kokk. Reseptene har jeg lagd selv. Kjøttkaker og karbonader lager jeg etter samme oppskrift som for 25 år siden, ertestuingen lages med sukker og meierismør og til jul lager vi kålrabistappe og surkål på gamlemåten. Vi prøver å holde norsk mattradisjon i hevd, sier han.

1740-tallet

«Nice place», det er slett ikke en spøk. Asylet ligger i en bygning fra 1740-tallet som har vært barneasyl, og det var også her Cathinka Guldberg utdannet Norges første sykepleierstudenter. Dagens møbler har Harald Hanssen designet selv. På veggene henger det kunst som er til salgs – veggene låner han bort gratis.

Kaféen har mange møter på dagtid fordelt på en rekke rom i to etasjer, og om kveldene er det arrangementer som spenner fra quiz til brettspillkvelder. Politi, politikere og sykehus holder møter her, men også Norsk Scrabbleforbund og Mensa.

– Da jeg begynte her, sa jeg at jeg ikke ville ha stamgjester som kommer hver dag. Da tar stamgjestene over stedet. Jeg har veldig mange som jeg kaller stamgjester, men som kanskje kommer en gang i måneden, forteller Hanssen.

Fleksible

Han gikk over til Samkjøpsgruppen da han var misfornøyd med Asko.

– De ble altfor store for oss, så vi begynte med Cater. De er mye mer fleksible. Hva hjelper det om du har tre prosent bedre pris hvis du har dårlig service? Slik som det er nå, er det veldig tilfredsstillende, sier han.

Nå er Harald Hanssen 69 år og kan pensjonere seg når han vil. Datteren Pernille står klar til å overta når det skjer. – Jeg er heldig som har med henne her, sier Asylet-sjefen.

Hanssen har tegnet alle møblene selv – her i Kornloftet, som også er kjent som «Champagnerommet».

Hanssen har tegnet alle møblene selv – her i Kornloftet, som også er kjent som «Champagnerommet».

Bakgården er populær sommerstid. Den har plass til 400 gjester, mens Asylet har 280 plasser inne.

Bakgården er populær sommerstid. Den har plass til 400 gjester, mens Asylet har 280 plasser inne.

Kjøkkenet i første etasje omtaler Harald Hanssen som Norges minste restaurantkjøkken – her sammen med Jiratti «Pia» Kanokphonphiphat.

Kjøkkenet i første etasje omtaler Harald Hanssen som Norges minste restaurantkjøkken – her sammen med Jiratti «Pia» Kanokphonphiphat.

Cathinka Guldberg startet Norges første sykepleierutdanning på Asylet for 150 år siden.

Cathinka Guldberg startet Norges første sykepleierutdanning på Asylet for 150 år siden.

Stoler rosemalt i Kina, viser Harald Hanssen.

Stoler rosemalt i Kina, viser Harald Hanssen.

Kjølelageret måler 0,7 kvadratmeter, så her blir ikke varene liggende lenge.

Kjølelageret måler 0,7 kvadratmeter, så her blir ikke varene liggende lenge.

Georg Mathisen er journalistisk altmuligmann med bakgrunn fra redaktørjobber i blant annet Nationen og Forsvarets Forum. De siste årene har han vært redaktør i Matindustrien og Maleren, redaksjonssjef i forskning.no, redigerer i VG og ellers skrevet og fotografert for en rekke fagblader og nettaviser. Han er også quizmaster og kryssordforfatter. Han har fått Fagpresseprisen for Norges beste fagblad som redaktør i Handelsbladet FK, og har en bronsemedalje fra NM i flipper.