Lise TangenComment

Havnet i tysk bok med kanelsnurrene

Lise TangenComment
Havnet i tysk bok med kanelsnurrene

Søstrene på Bringen holder lofotturistene varme med god kaffe, hjemmebakte kaker og litt ekstra pynt når stormen uler utenfor. Tyskerne vet alt om kanelsnurrene deres.

Det tidligere sykehjemmet figurerer i både magasin og bok i Tyskland.

Det tidligere sykehjemmet figurerer i både magasin og bok i Tyskland.

  

Reinebringen er Lofotens desidert mest populære fjelltur. Bringen, derimot, ligger nede i sentrum og er Reines beste sted å få seg en kaffekopp og noe godt hjemmebakt før eller etter turen. I hvert fall om vi skal dømme etter anmeldelsene på Tripadvisor.
Anette Møller byr på hjemmebakte kaker.

Anette Møller byr på hjemmebakte kaker.


 

Zimtschnecken

– Vi må bake noen hjemmelagede kaker i løpet av dagen. Eplekake, gulrotkake, og vi sper jo på med kjøpekaker, også, sier Anette Møller. Hun driver Bringen sammen med søsteren Synnøve Olsen og hjelp fra moren Inger Lise Olsen Møller.

Anmeldelsene roser varmen i både drikkene og lokalene. Men først og fremst er det kanelsnurrene som turistene kommer innom etter.

– Det har stått om oss i et magasin og en bok i Tyskland. Veldig mange tyskere kommer innom og skal ha «Zimtschnecken», forteller Anette Møller.

Ikke noe å si på utsikten fra den delen av Bringen som tidligere var blomsterbutikk.

Ikke noe å si på utsikten fra den delen av Bringen som tidligere var blomsterbutikk.

 

Fotografer
Søstrene har en godt besøkt kafé hele sommeren. De har ikke så mange busslaster. Men når det legger til cruiseskip på Reine, blir det fort fullt.

– Det er mange grupper som kommer hit. Spesielt kommer det veldig mange fotografgrupper. Vi er blitt kjent med fotografer fra England og Tyskland, og også fra Istanbul er det en gruppe som har vært her flere ganger, sier hun.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hun er utdannet blomsterdekoratør, og på Bringen selger hun interiør i tillegg til kaffe og kaker.

Hun er utdannet blomsterdekoratør, og på Bringen selger hun interiør i tillegg til kaffe og kaker.

 

Interiør
Kaffe og kaker er bare halve historien om Bringen. Kaféen er også interiørbutikk. Lokalene den holder til i, den har en gang vært sykehjem.

– Bare kafé eller bare interiør hadde ikke gått. Interiørsalget er ikke som det har vært. Jeg tror folk er litt mettet. Dessuten er de blitt mer miljøbevisste, så de skal ikke kjøpe så mye som før, forteller Møller.

Den tredje delen av virksomheten ble lagt ned for to år siden etter at den hadde vært i drift siden 1999.

– Vi hadde blomsterbutikk. Men det ble for lite med 24 timer i døgnet når vi skulle selge blomster, sier hun. Det er blomstene som er bakgrunnen hennes: Hun er utdannet blomsterdekoratør. Nå tar hun hånd om interiørproduktene mens søsteren baker.

 

Anette Møller-løpet
I tillegg arrangerer hun sitt eget løp i november hvert år. Fra Reine til Å, en mil unna.
– I fjor var det syvende året. Det startet som tull, men er blitt en tradisjon, sier opphavskvinnen selv om Anette Møller-løpet.

– I november er det helt svart her og lite som skjer. Med løpet får vi et lite lysglimt i mørketiden.

Løpet brukes til å samle inn penger til et lokalt formål. Nå sist var det sykehusparken på Gravdal.

– Vi har gitt penger til Barnekreftforeningen, til Foreningen for Muskelsyke, til Reinebringen og til arbeidet mot mobbing. Det er artig å skape ting og få til ting. Da bruker vi kaféen, alle får gratis kaffe og kaker, og så kan folk gi det de vil til et godt formål, sier Anette Møller.