Fransk gourmetmat på kundens kjøkken

Fransk gourmetmat på kundens kjøkken

Kortere vei til restauranten går det ikke an å få. Cyril Gouttebel lager middag hjemme på kundens eget kjøkken.

Chef Gouttebel lager fransk gourmetmat på kundens kjøkken

Konfirmasjon, bryllup, eller «bare» en middag med vennegjengen – uansett hvor formell anledningen er, kan den ledsages av fransk gourmetmat. – Bryllupene er nok de oppdragene jeg har flest av, sier den franske toppkokken.

Matambassadør

Chef Gouttebel handler om fransk gastronomi. Det uvanlige er at det ikke er på restaurant maten lages og serveres, men hjemme hos kunden selv. Da det franske utenriksdepartementet satte i gang «Goût de France» i fjor – et gastronomi-dag med 1500 restauranter på fem kontinenter – var fem norske steder håndplukket til å servere det beste Frankrike har å by på. To i Oslo, én i Trondheim, én i Stavanger – og Chef Gouttebel.

Hos oldemor

– Jeg begynte med kjeler og panner hos oldemor hjemme i Frankrike, forteller Cyril Gouttebel. Han er arvelig belastet ikke bare med kokker, men også med noen generasjoner slaktere med egen butikk. Før han begynte å lage hjemmemiddager, arbeidet han på restauranter både i Göteborg og Oslo – og konfekt og søtsaker er spesialiteten.
– Men jeg trives godt med å arbeide på denne måten, sier han.

Feiring

– Etter en begivenhetsrik dag kan du slappe av rundt et hyggelig bord: Ditt eget!
— Cyril Gouttebel

Denne måten, det vil si som hjemmekokk, men også med kurs, selskaper, menytips og produktlanseringer.
Han lager middag på kundens eget kjøkken, men også på selskapslokaler der det skal være bryllup, konfirmasjon, barnedåp, minnesamvær eller andre arrangement.
– Det er en variert jobb, og ingen dag er lik, konstaterer han.

Fra innkjøp til oppvask

Oppdraget begynner med å handle inn råvarene. Allerede der arbeider Cyril Gouttebel mer på fransk enn på norsk vis: Ingrediensene kommer fra forskjellige steder, der de er best.
– For kunden blir det litt dyrere enn catering. Men ikke mye, sier han. Prisene på de vanligste trerettersmenyene hans varierer fra snaue 600 til drøye 700 kroner per person, avhengig av rettene og antall gjester.
Er det 16 eller færre til middag, håndterer han det hele selv. Større selskaper trenger en servitør i tillegg. Hjemmemiddagene kan vertskapet selv presentere og servere, men Gouttebel gir gjerne råd om både det og vinvalgene. Det eneste han trenger, er et rent kjøkken, tom oppvaskmaskin og plass i kjøleskapet til å sette inn ferskvarene.
– Etter at jeg er ferdig, vasker jeg opp, forteller han. Selv holder han hus i Oslo, men tar oppdrag også i kommunene rundt hovedstaden.

Kurs

I tillegg til vanlige middager tilbyr Chef Gouttebel søte søndager med fire timers hygge med alskens søtsaker. Kundene kan kjøpe gavekort og gi bort en kulinarisk opplevelse – og det er også mulig å lære av ham.
– Jeg holder kurs for både nybegynnere og erfarne, for barn og voksne, forteller han. Opplæringen kan skreddersys så til de grader at den som har en svak side, kan gå hjelp med den, og den som rett og slett ønsker å lære seg én bestemt rett, har mulighet til det.
Den mer eventyrlystne kan få hjelp med siste nytt i trendy kjøkken, også. Gouttebel lager ikke bare mat selv; han selger siste nytt i proteinbomber.
– Insekter er god næring og fulle av proteiner. Du bør prøve! reklamerer han. Han lurer ikke inn insekter i gourmetmåltidene som han lager – derimot importerer og selger han dem både hele og oppmalt til mel, stort sett til restauranter.

Georg Mathisen er journalistisk altmuligmann med bakgrunn fra redaktørjobber i blant annet Nationen og Forsvarets Forum. De siste årene har han vært redaktør i Matindustrien og Maleren, redaksjonssjef i forskning.no, redigerer i VG og ellers skrevet og fotografert for en rekke fagblader og nettaviser. Han er også quizmaster og kryssordforfatter. Han har fått Fagpresseprisen for Norges beste fagblad som redaktør i Handelsbladet FK, og har en bronsemedalje fra NM i flipper.