Kantiner for enhver smak
Fra industriarbeidere med blåsokker og stor appetitt til salatglade kontorfolk. Torill Wæhre Aga driver kantiner for alle.

Noen kommer, noen går – men kantinene består. – Nå har vi fire kantiner, forteller Aga. Hun er sjef og hovedeier i Aga Kantinedrift & Catering. Kantinene ligger rundt på Mo Industripark.

Jernverksområde

Etter at Norsk Jernverk ble nedlagt, rommer parken over 100 bedrifter og godt over 2000 arbeidsplasser. Bedrifter kommer og går, og Aga har hatt flere kantiner. Men nå består virksomheten av tre kantiner med lunsj, én som har åpent også om kvelden og et bredt utvalg av cateringkunder.

– Det er ikke så veldig mange som driver med catering i Mo i Rana. Så har vi vel fått et godt rykte, konstaterer Torill Wæhre Aga. Hun og kollegene leverer mye tapas i helgene, men har både koldtbord, snitter, fingermat og trerettersmiddager på menyen. Sju ansatte, stort sett på deltid, sørger for maten.

 

Helt forskjellige

I de fire kantinene er kundene helt forskjellige. Her er hel- og halvoffentlige kontorarbeidsplasser og tungindustri – fra NRKs lisensavdeling og Rana kommune til Glencore Manganese og Momek. Noen av de største har sine egne kantiner. Aga-kantinene er åpne for alle.

Hos Siv Bekkemellem Hagen er det utsikt over Mo og plass til julebord og selskaper.

– Mo Industripark er flinke. De er en grønn, miljøvennlig bedrift som har vært flinke til å bygge opp området med for eksempel grøntanlegg, sier Torill Wæhre Aga, på vei i bil mellom kantinene sine.

I Gulbygget, ikke langt unna E6, ligger selve festkantinen. Der byr Siv Bekkemellem Hagen på selvbetjent salatbuffé. I dag er det lasagne som er dagens rett.

– Her er det mange kurs, forteller Aga. Når hun gjør papirarbeidet, må hun forholde seg til helt forskjellige ønsker og krav fra forskjellige kunder – det krever sitt å holde styr på hvem som skale betale hva.

Kantinen i Gulbygget har utsikt over hele Mo, plass til 100, og er også stedet der julebordene arrangeres.

Aga Kantinedrift & Catering engasjerer hele familien: Torill Wæhre Aga har med seg datteren Lisa-Mari Aga på laget.

Sunne

– Jeg vet jo hva de er glade i, sier Lisa-Mari Aga. Datteren til sjefen bestyrer kantinen i Blåbygget like ved og har også mest kontorarbeidere på gjestelisten. Denne dagen har hun laget bacalao, selv om hun ikke er noen klippfiskfan selv.

– Folkene her er ganske sunne. De spiser en del salat og sånn mat. Men fredag er det pannekaker, og det tuller vi ikke med! understreker hun. Her er det også jevnlige møter, og rundt 30 faste spisegjester.

Lunsjgjestene til Lise Sjonbotn er sultne, arbeider fysisk hardt og spiser godt.

Sultne

Hos Glencore Manganese er lunsjgjestene en helt annen gruppe. – Det går mye karbonader, baguetter og egg og bacon. Noen skift er mer sultne enn andre, men de spiser godt og mye, forteller Lise Sjonbotn om de 15–20 faste spisegjestene med fysisk hardt arbeid.

Sentralverkstedet har den fjerde Aga-kantinen, og det er her mye av maten produseres. Karbonader og bacon stekes halvferdig; det meste som kan forberedes, skjer her.

– Selv om de har egen kantine til lunsj, kommer alle hit på middag, sier Brynhild Einvik. Hun holder tak i den daglige driften – Torill Wæhre Aga har full jobb i Bane Nor ved siden av å sørge for papirarbeidet for sitt eget selskap.

– Celsa Armeringsstål har for eksempel egen lunsjkantine, men den er ikke åpen om ettermiddagen. Da kommer de hit, forteller Einvik. Sentralkantinen holder åpent til halv sju fire dager i uken, til fem på fredag.

Medeier Brynhild Einvik gjør klar gulrot til kålrabistappe.

Smilende

– Vi vet aldri hvor mange som kommer i løpet av en dag; det kan variere fra 40 til 150, forteller hun. Da gjelder det å ha logistikken på plass og være effektiv: Når spisepausen bare er en halvtime lang og den halvtimen skal være rolig nok til at alle gleder seg til å komme i kantinen, da må maten serveres raskt. – Det er jo sultne folk her, også, forteller Brynhild Einvik.

Felles for alle kundene i alle kantinene er at de får det de vil ha. – Når telefonen ringer, pleier vi å svare at «det fikser vi». Plutselig så må noen ha 50 snitter i full fart – da kan vi ikke si nei. Vi lever jo av kundene, og dem skal vi møte med et smil, sier Torill Wæhre Aga.

 

 

Georg Mathisen er journalistisk altmuligmann med bakgrunn fra redaktørjobber i blant annet Nationen og Forsvarets Forum. De siste årene har han vært redaktør i Matindustrien og Maleren, redaksjonssjef i forskning.no, redigerer i VG og ellers skrevet og fotografert for en rekke fagblader og nettaviser. Han er også quizmaster og kryssordforfatter. Han har fått Fagpresseprisen for Norges beste fagblad som redaktør i Handelsbladet FK, og har en bronsemedalje fra NM i flipper.