– Alle kan få resultater bare de står på selv

Han har arbeidet på restaurant siden han kom til Norge i 1999. De siste tolv årene har han drevet Napoli Restaurant & Motell i Sandnessjøen sammen med kompanjong Adem Teker. Det går bra, fastlår Saleh. Økende omsetning, overskudd og utvidelser.

«Napoli» – lett å forstå

– Vi jobber og sliter. Det er ikke noe som kommer automatisk. Du må jobbe for pengene. Men hvis du gjør det, blir det resultater. Det er veldig sjelden man taper her i Norge hvis man står på jobber selv!
Shewan Saleh er kurder fra irakisk side av dagens grense. Adem Teker er kurder fra Tyrkia. Så hvorfor kalle stedet «Napoli»?
– Da jeg kom til Norge, så jeg at mange restauranter het for eksempel Napoli og Milano. Med det navnet vet folk hva de får, mener han.
I praksis vil det si et bredt utvalg av mat: Kebab og pizza, burgere og pasta, middelhavsinspirerte retter og kjøttkaker.

To nye steder

– Det er ikke ren «italiensk» mat, nei. Litt blanding. Vi har satt sammen menyen av våre egne favoritter. Mat er som teknologi: Den utvikler seg hele tiden. Kanskje alle spiste kjøttkaker før, men nå gjør de det ikke. Nå har vi til og med åpnet GO’2 Grill med Sandnessjøens beste burgere, smiler Saleh.
Det som begynte med at de to partnerne tok over hotell og restaurant rett utenfor sentrum, har nemlig fortsatt med flere tilbud. Sandnessjøen Grill i sentrum, og i nabokommunen Leirfjord har Napoli åpnet på et minikjøpesenter i kommunesenteret Leland.
På motellet er rommene nettopp pusset opp. Det byr på 14 rom med moderne hotellstandard, men billigere enn på kjedehotellene i Sandnessjøen. 750 kroner for et enkeltrom, 900 for dobbelt.

Full fart

Til restauranten kommer kundene ikke minst fordi det går fort.
– Vi har lokale kunder hele året. Om sommeren kommer turistene i tillegg, forteller Shewan Saleh.
Han er opptatt av å være rask og effektiv. – Spesielt med mat er det dårlig butikk hvis du ikke jobber selv og jobber hardt. Det er ikke som en snekker, som kan vente en måned med å slå opp en planke. Folk vil ha maten uten å vente, så vi må servere i full fart, sier han.
Leser du tilbakemeldingene fra kundene, er det ganske riktig tempoet mange av dem peker på. 

Tid til lunsj

Noen mener at Napoli må være Norges raskeste. Har noen det ekstra travelt, får de service deretter. De som skal rekke en ferge, sier fra om det. Høst, vinter og vår, når de lokale lunsjkundene sørger for smekkfulle lokaler på dagtid, skal det gå an å gå fra jobb, parkere rett utenfor, få mat på bordet etter ti minutter og være tilbake på arbeid før halvtimespausen er slutt. Parkeringsplassene er en klar konkurransefordel: I sentrum er det ikke enkelt eller gratis å sette fra seg bilen rett utenfor spisestedene.
Større grupper, som bestiller på Napoli for å holde selskap eller markere en anledning, har bedre tid. Likevel skal de slippe å vente lenge.
Shewan Saleh slipper også å vente lenge. Det er han godt fornøyd med, og roser Samkjøps distriktssjef Jostein Gjermstad. – Det er en skikkelig servicemann. Han sier aldri nei, og svarer uansett om det er dag eller kveld, sier han.

De 14 rommene på Napoli er nyoppusset. Gjestene vil ha god standard og får det, konstaterer Shewan Saleh.

Azad Mohammad tar imot gjestene hos siste skudd på Napoli-stammen, på Leland i Leirfjord.

Sandnessjøen Grill er GO’2 Grill-stedet i sentrum.

Sandnessjøen Grill er GO’2 Grill-stedet i sentrum.

Napoli Restaurant & Motell har høstet heder for god drift.

Napoli Restaurant & Motell har høstet heder for god drift.

Elias Ramiso (til venstre) og Bilend Tahir lager mat fra grunnen. Flatbiffen blir kuttet opp og marinert på eget kjøkken.

Elias Ramiso (til venstre) og Bilend Tahir lager mat fra grunnen. Flatbiffen blir kuttet opp og marinert på eget kjøkken.

Sandnessjøen grill ble kåret til årets GO2 grill bedrift i 2017.

Sandnessjøen grill ble kåret til årets GO2 grill bedrift i 2017.

Georg Mathisen er journalistisk altmuligmann med bakgrunn fra redaktørjobber i blant annet Nationen og Forsvarets Forum. De siste årene har han vært redaktør i Matindustrien og Maleren, redaksjonssjef i forskning.no, redigerer i VG og ellers skrevet og fotografert for en rekke fagblader og nettaviser. Han er også quizmaster og kryssordforfatter. Han har fått Fagpresseprisen for Norges beste fagblad som redaktør i Handelsbladet FK, og har en bronsemedalje fra NM i flipper.