Amcar og gammelrock på Raymond’s Diner

Amcar og gammelrock på Raymond’s Diner
Stort mer amerikansk blir det ikke. Med grombiler i kø og burgere over disk har Raymond’s Diner tatt Østfold med storm.
Raymond Elverhøi satser på amerikansk diner i Rakkestad

Raymond Elverhøi satser på amerikansk diner i Rakkestad

En time før han skulle åpne, var det så lange køer at eneste utvei var å fyre opp tidlig og komme i gang med burgerne. Østfold er amcar-land, og Raymond Elverhøi har funnet en stor nisje.

Ikke tid til do

– Det er nesten godt at det har roet seg litt innimellom. De første dagene hadde vi ikke tid til å gå på do, engang, smiler Line Fredheim. Hun legger på en burger til en sulten gjest og forteller om oppstartuker der signaturburgerne har vært den store selgeren. Så stor at på åpningsdagen måtte Raymond’s Diner stenge tidligere enn planlagt fordi det gikk tomt for tilbehør.

– Det ble en knallstart. Ikke minst har vi fått innpass i amcar-miljøet. De samles i Halden onsdager, og nå har de begynt å treffes her på torsdager, forteller Elverhøi.

Raymond’s Diner er GO’2 grill-profilert.

Raymond’s Diner er GO’2 grill-profilert.

Rockabilly

Fra før driver han Bye Kro & Vertshus. Også det i sentrum av Rakkestad. I høst åpnet han nytt bak de nå automatiserte pumpene på Esso-stasjonen. Noen av møblene minner også om det som kan finnes på kombinerte Esso- og Deli de Luca-stasjoner. Men der slutter likheten: Hos Raymond’s er det autentisk. Møblene kommer dels fra Route 66 i Oslo, dels fra Spydeberg.

– Jeg har jobbet helger og sene kvelder i 30 år. Jeg tenkte på å få litt dagbasert jobb, og så fikk jeg spørsmål om å overta her, forteller han.

Raymond Elverhøi er kjent fra før for østfoldinger med litt ekstra forkjærlighet for biler og kultur fra den andre siden av Atlanteren. På Bye-Kroa er det stadig rockabillykonserter og artister som for eksempel The Teddybears og Stephen Ackles.
… men kjører Peugeot

Likevel må han innrømme én ting:

– Jeg har ikke greie på biler. Amerikansk bil selv? Nei, jeg kjører Peugeot. Men jeg har planer etter hvert om å få meg en pickup, sier han og peker ut på en forbipasserende utgave av arten. En med umiskjennelig opphav – noen kvadratmeter større enn de japanske og europeiske.

Jukeboksen er selvsagt på plass, fra Wurlitzer, men senest fra en låve i Indre Østfold. Innimellom virker den, også. Raymond Elverhøi ler av historien:

– NRK Østfold har sagt at de kommer tilbake helt til den virker, så egentlig vil vi ikke reparere den, fleiper han.

Signaturretter, baguetter og salat går for fullt, forteller Raymond Elverhøi og Line Fredheim.

Signaturretter, baguetter og salat går for fullt, forteller Raymond Elverhøi og Line Fredheim.

Signatursuksess

Raymond’s selger signaturretter hele dagen og har også avsetning på baguetter til lunsj. – Om kvelden ser det veldig fint ut fra utsiden, med lysrørene her inne. Vi ligger fint til med veldig mye trafikk som passerer forbi og blir gjort oppmerksom på at her er det ett eller annet, sier sjefen.

Han har begynt med seks–sju ansatte. Bemanning og åpningstider må han tilpasse etter hvert som han ser når gjestene kommer.

– Vi åpner åtte om morgenen. Vi er her for maten, og folk kommer ikke innom for å hente avisen slik som de gjorde da det var bensinstasjon. Om sommeren er det greit, for da er folk tidlig oppe, men nå er det kanskje litt tidlig, tror Raymond Elverhøi.

Georg Mathisen er journalistisk altmuligmann med bakgrunn fra redaktørjobber i blant annet Nationen og Forsvarets Forum. De siste årene har han vært redaktør i Matindustrien og Maleren, redaksjonssjef i forskning.no, redigerer i VG og ellers skrevet og fotografert for en rekke fagblader og nettaviser. Han er også quizmaster og kryssordforfatter. Han har fått Fagpresseprisen for Norges beste fagblad som redaktør i Handelsbladet FK, og har en bronsemedalje fra NM i flipper.