DEN SYNGENDE VERTEN

Han lager mat, forteller historier og synger en sang til hver rett.

Bjørn Fjeldvær gir gjester fra inn- og utland en opplevelse hjemme på sitt eget kjøkken.

«Wow wow wow, what a great evening.» «Fantastic food & drinks.» «Fun evening with amazing local cuisine.»


Anmeldelsene er overstrøm­mende. I dag er det en fransk familie som skal ta plass rundt kjøkkenbordet til Bjørn Fjeldvær. Musikeren og globetrotteren serverer og synger for både trøndere og tilreisende.

Det lille, gamle trehuset som han kjøpte av Anne B. Ragde, ligger på Ilevollen vest i Trondheim.

Det lille, gamle trehuset som han kjøpte av Anne B. Ragde, ligger på Ilevollen vest i Trondheim.

 

Kong Sverre og Anne B

– Jeg var den første i Trondheim som startet med Airbnb Experience, forteller han.
Nettstedet som formidler leiligheter, formidler også opp­levelser. Anmeldelsene er hentet derfra. Så er han tilknyttet Visit Trondheim, også.

Det lille, røde huset fra 1860-­tallet på Ilevollen har en historie. Utenfor står statuen av Sverre Sigurdsson, akkurat der han beseiret Magnus Erlingsson i slaget i 1180. Selve huset kjøpte Fjeldvær av Anne B. Ragde. Kjøkkenet der forfatteren sto og ropte ut av vinduet sin forargelse over den bråkete trikken som får hele huset til å riste, er nå åsted for dager og kvelder med musikk og norsk mat.

 

Musiker

Han kunne levd greit av matopplevelsene. – Men jeg er musiker, så jeg er ute og spiller i tillegg. Det var derfor jeg fikk gjøre dette: Det er ikke lov i et bolighus hvis det er hovedgeskjeft, forklarer han.

Hvit bacalao står på menyen – med både klippfisk og kokk fra det trønderske øyriket.

Hvit bacalao står på menyen – med både klippfisk og kokk fra det trønderske øyriket.

Brødene har Bjørn Fjeldvær bakt samme morgen.

Brødene har Bjørn Fjeldvær bakt samme morgen.

Når han tar imot turistgrupper på kjøkkenet eller arrangerer musikkvelder i stua, er alt hjemmelaget.

– Det er kona som har laget fjølene, sier han mens han skjærer opp brødet som han bakte tidligere i dag. De små krusene til akevitten er det også hun som har laget.

 

Dag og kveld

– På dagtid har jeg besøk i to timer. Det kan jeg godt gjøre hver dag. Kveldsjobbene har jeg tre–fire dager i uken. Det er litt mye. De kan være ganske heftige, sier han og forteller om den siste kveldsjobben. Utdrikningslag med 13 voksne damer.

– De brukte 96 glass, men da legger de igjen 20 000 kroner, også. Jeg tar meg betalt, fastslår han. Rundt kjøkkenbordet har han plass til 12 gjester – i stua tar han imot opptil 20 på tapas og musikk. Til julebordsesongen har han solgt mye allerede.

 

Laks fra Frøya serveres med hjemmebakt brød, saus og rømme i tomme spritkorker, Frøya-øl og akevitt i konas hjemmelagde krus.

Laks fra Frøya serveres med hjemmebakt brød, saus og rømme i tomme spritkorker, Frøya-øl og akevitt i konas hjemmelagde krus.

Lokal mat

Visit Bjørn spiller på underholdningsfaktoren, men også på lokal og god mat. Han kommer fra Fjellværsøya utenfor Hitra. Laksen og ølet han serverer, kommer også fra Trøndelags øyrike, mens meieriproduktene er fra Røros.

– Jeg bruker ikke den billigste laksen, og ølet er tre ganger så dyrt som Dahls, men jeg vil ha det. Interessen for øl og mat er helt utrolig nå. Jeg har aldri hatt bedre timing på noe jeg har holdt på med, enn akkurat dette, sier Bjørn Fjeldvær.

 

Egentlig er han musiker, og familien Brasøy og Fjeldvær har spilt på gatene på fem kontinenter.

Egentlig er han musiker, og familien Brasøy og Fjeldvær har spilt på gatene på fem kontinenter.

Gode tall

Han har prøvd mye forskjellig. Egentlig er han utdannet musikklærer. Ikke bare har han levd av musikken – sammen med kona, datteren og de to sønnene har han også reist verden rundt som gatemusikanter i nesten et år.

– Jeg har drevet med mye rart, men dette er det eneste som har gått over budsjett. Så har det ikke vært en krone i investering, heller. Nå har jeg begynt å kjøpe til noen gamle fat. Men jeg bruker fremdeles kjøleskapet til Anne B, smiler han.

 

400 munnspill

De franske gjestene serveres «frokost, lunsj, en lunsj til og middag». Alt sammen rotnorsk. Tre forskjellige brunoster, laks, spekemat – inkludert reinsdyrpølse – og hvit bacalao. Tuftkall- og Havfrua-øl fra Frøya og Fru Lysholm akevitt. Hele tiden underholder han med historier. Om klippfisk, om flasken som brandyen i desserten helles opp fra, om sin egen sang om «Hitra, Frøya og Fjellværøya», om kongefamilien og om kong Sverre.
– I kjelleren har jeg 400 munnspill. Norske gjester pleier å skåle når jeg spiller munnspillsolo. Det er derfor jeg har råd til nye hele tiden, erklærer Bjørn Fjeldvær.

Med flasken følger en egen historie om hvordan den kom til Norge og familien Fjeldvær – og så lar han gjestene helle opp brandy fra den og blande selv med multer og rømme.

Med flasken følger en egen historie om hvordan den kom til Norge og familien Fjeldvær – og så lar han gjestene helle opp brandy fra den og blande selv med multer og rømme.

Gjestene får utfordringen: Smaker de forskjell på ostene av melk fra geit, ku og en blanding?

Gjestene får utfordringen: Smaker de forskjell på ostene av melk fra geit, ku og en blanding?

 

 

Georg Mathisen er journalistisk altmuligmann med bakgrunn fra redaktørjobber i blant annet Nationen og Forsvarets Forum. De siste årene har han vært redaktør i Matindustrien og Maleren, redaksjonssjef i forskning.no, redigerer i VG og ellers skrevet og fotografert for en rekke fagblader og nettaviser. Han er også quizmaster og kryssordforfatter. Han har fått Fagpresseprisen for Norges beste fagblad som redaktør i Handelsbladet FK, og har en bronsemedalje fra NM i flipper.